Posted by: thrulife | April 11, 2015

Jalan-jalan Swiss – 6

Rigi Klum dan Luzern.

Di atas Rigi Kulm ada satu cafe. Bolehlah kalau nak rehat-rehat sambil pekena latte sementara menunggu descending train. Permandangan di atas Rigu Kulm memang magnificent. Sayangnya bateri kamera aku mati. Terpaksalah guna iphone yang tak seberapa gambarnya tu.

Di Rigi Kulm aku jumpa kawan baru, 2 pelancong tempatan. Mereka berdua berasal dari Iraq, tetapi telah lama bermastautin di Swiss. Mr Imad dan kawannya yang aku tak ingat namanya. Diorang ni baik sangat. Kawan Mr Imad mula2 tegur aku. “Excuse me, are you muslim?”. Mereka ingat aku org Morocco. Bila aku beritahu aku datang dari Malaysia, terus mereka jadi excited. Macam-macam mereka tanya aku berkenaan Malaysia. I can sense they really look up at Malaysia and Malaysians set a very good impression in their eyes. Bangga jap ok…

So we talked and hafaz beberapa surah dari Quran. I think Mr Imad is a hafiz because he easily recites a few surah from Al-Quran. Alhamdulillah. Dalam setiap kembara aku, mesti aku akan jumpa orang yg baik hati. Mereka beri aku bekal kebab yang mereka bawa dari rumah, sebab di Swiss memang susah sikit nak cari makanan halal. Terharu sangat dengan kebaikan mereka.

My friend Mr Imad, who I met at Mount Rigi.

My friend Mr Imad, who I met at Mount Rigi, Luzern.

Selepas satu jam menunggu, kami pun menaiki train turun. Kali ini kami tidak menaiki feri seperti waktu kami datang tadi. Kereta kabel  yang kami naiki ini terus  turun ke stesen Goldau yang hanya beberapa ratus meter dari train station. Kami mengambil train dari sini menuju ke Zurich Hb. Perjalanan dari sana ke Zurich Hb mengambil sama lebih kurang satu jam.

477

The hills are alive, with the sound of muuuusic…. Taken at Mount Rigi Luzern.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: